Arwos A/S

Sådan bliver haveaffaldet til gødning

Genbrugspladsen er ikke haveaffaldets endestation. Her starter rejsen, hvor blade og buske bliver til gødning på sønderjyske marker. Hér hører potter og poser ikke hjemme.

Du kender det måske fra kompostbeholderen derhjemme. Hvordan blomster, blade og æbleskrog bliver til en fed og nærende jord, som næste år kan bidrage til volumen i køkkenhavens afgrøder. I den korte version sker det samme på Arwos’ genbrugspladser. I gennemsnit er der bare tale om  6.500 tons.

– Haveaffaldet er meget næringsholdigt. Det kan vi se, når det ligger i store bunker på genbrugspladsen. Her begynder komposteringen allerede. Al den energiomsætning får temperaturen til at stige til 70 grader, så det ryger og damper fra haveaffaldet, forklarer affaldschef Stinne Stokkebo.

Og netop varmen i komposteringen er nøglen til haveaffaldets endelige destination. Det vender vi tilbage til.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det neddelte haveaffaldet på vej gennem tromlesorteringen

Monster med tandpine

I den lange version skal haveaffaldet først og fremmest gøres mere ens. Den opgave er Tyson 2000’s: En maskine, som uden tøven knuser haveaffaldet, så man ikke kan se forskel på træstammer, grenaffald og mælkebøtter.

Når haveaffaldet har været gennem maskinen, sorteres det, og det grove får en tur mere indtil vi har en homogen masse.

Efter neddelingen tromlesorteres haveaffaldet. Her slynges de værste småsten fra i, hvad der bedst kan beskrives som en kæmpe vaskemaskine-tromle. Men derfor går der alligevel grus i maskineriet i ny og næ. Bogstaveligt talt.

– Marksten har ved flere lejligheder ødelagt neddelerens tænder. Derfor vil det være en stor hjælp, hvis marksten blev lagt ved beton og tegl, lyder appellen fra teamleder på genbrugspladsen i Aabenraa, Carsten Jürgensen.

Blandes med slam

Neddelt, tromlet og delvist neddelt igen.

Haveaffaldet ligger nu et par dage, inden det lastes om. Og her slipper Arwos haveaffaldet. Lastbilerne kører mod Agerskov, hvor virksomheden Norrecco ligger lidt uden for byen.

Her indgår haveaffaldet i en symbiose. Norrecco tager nemlig også imod slam fra renseanlæg. Efter endt biologisk rensning er der ikke meget liv i slammet. Der er dog stadig værdifulde næringsstoffer som bl.a. fosfor og kvælstof, men også i visse tilfælde organiske miljøfremmede stoffer, som der skal gøres kål på, inden det kan benyttes som gødning. Her er varmen fra haveaffaldet afgørende.

– Når haveaffaldet komposterer, når det hurtigt op på 55 grader. Hermed bryder bakterierne i haveaffaldet de miljøfremmede stoffer i slammet, siger Kristian Tværmose, direktør hos Norrecco.

Skovlfuld for skovfuld blander gummigeden tonsvis af haveaffald og slam. Sådan har det været i de 15 år, hvor der er blevet arbejdet med jordforbedring og ressourcehåndtering af næringsstoffer og -mineraler– som det kaldes

Potten ender på marken

Slutproduktet kaldes kompost. Komposten afsættes til konventionelle landmænd som gødning. Og netop derfor skal poser og plastpotter holdes ud af haveaffaldet.

– Det er et evigt tilbagevendende problem med poser og plastpotter i haveaffaldet. Det er vigtigt for os, at vores kompost er så rent som muligt, da vores sorteringsrutiner ikke 100% kan fjerne urenheder. Ingen har interesse i at plast spredes på markerne. forklarer Kristian Tværmose.

Fra tid til anden bliver Arwos bedt om at stramme op. En appel, som kunderne får at mærke, forklarer affaldschef Stinne Stokkebo.

– Uanset om vi afsætter træaffald, flamingo eller haveaffald, så har aftagerne nogle krav til kvaliteten. Det er fair nok, for ellers ødelægger det forretningen. Alt fra plastpotter og plastposer til marksten er uundgåeligt haveaffaldets fjende på vej mod at blive gødning i landbruget, slutter Stine Stokkebo.

Tag med på rejsen her:

26. september 2020

Åbningstider i dag

Genbrugspladser

Aabenraa
08:00 - 17:00
Padborg
10:00 - 17:00
Tumbøl
10:00 - 17:00
Kliplev
Lukket
Kobro
Lukket

Mini-genbrugspladser

Stubbæk
Lukket
Løjt
Lukket

Genbrugsbutikker

Padborg
Lukket
Aabenraa
10:00 - 17:00
Kundeservice
Lukket
Deponi
Lukket
→ Se alle åbningstider og adresser

Driftstatus

→ Se status