Arwos A/S

Vandforbrug i en husstand

Er du i tvivl om, du bruger mere vand end gennemsnittet? Få svaret på siden her, hvor vi også serverer en række gode råd til en lavere vandregning.

Hvad er et gennemsnitligt vandforbrug? Og hvordan kan du spare penge på vandregningen?

Vand er en dyrebar ressource, og derfor skal vi passe på den.

Derfor kan det være en god idé at kigge sit vandforbrug igennem i ny og næ. Ved at gøre det får du et bedre overblik over, hvor du kan sætte mest effektivt ind for at skære ned på vandforbruget. Til glæde for både klimaet og din økonomi.
Der skal ikke meget til for at vandforbruget kan svinge. De typiske årsager til et øget vandforbrug er:

  • Familieforøgelse
  • Løbende installationer
  • Badebassin eller spabad
  • Vanding i haven
  • Lange bade
  • Vandbrud

Hvad er et normalt vandforbrug?

Danskerne er med årene blevet bedre til at spare på vandet. De seneste 30 år er vandforbruget faldet støt – dog med få udsving.

Ifølge Danva – brancheorganisation for danske vandværker – brugte den gennemsnitlige dansker i 1987 172 liter vand om dagen. Det tal lå på 105 liter i 2021.

Det svarer til, at den typiske danskers vandforbrug ligger på 38 m3 om året.

Hvis man ønsker at blive klogere på det typiske vandforbrug for en hel familie, kan du dog ikke gange det gennemsnitlige vandforbrug pr. person med antallet af mennesker i husstanden. Vandforbruget pr. person er nemlig normalt lavere i en husstand med flere personer end hos en person, der bor selv. Du skal fx bruge den samme mængde vand til at vaske din potter og pander op – uanset hvor mange der sidder rundt om spisebordet.

Nedenfor kan du blive klogere på, hvor meget vand typiske husstande bruger i løbet af et år.


En familie med to voksne og to småbørn bruger typisk 110-140 m3 vand.


En familie med to voksne og to børn i skolealderen bruger typisk 140-160 m3 vand


En større familie med to voksne og mere end to børn bruger typisk over 160 m3 vand


Et par på to voksne bruger typisk 50-100 m3 vand

En person, der bor alene, bruger typisk 35-40 m3 vand.

Hvis du har spørgsmål om dit vandforbrug, er du altid velkommen til at ringe til Kundeservice på 7693 0000.

Du finder prisen på vand hos Arwos her…

Det bruger vi vandet til

Når du tager et kig på dit vandforbrug, vil størstedelen af forbruget stamme fra badeværelset.

Ifølge DANVA fordeler et gennemsnitligt vandforbrug sig på disse daglige gøremål:

  • Bad og personlig hygiejne (47%)
  • Toiletskyl (29%)
  • Tøjvask (13%)
  • Opvask, rengøring (5%)
  • Øvrigt (4%)
  • Mad og drikke (2%)

Hvis du for alvor vil spare penge på vandregningen, skal du altså kigge mod brusebadet og toilettet.

Hvis du investerer i et vandbesparende brusehoved og/eller skruer ned for længden af dine bade, vil du se et fald i dit forbrug. Det samme vil du gøre, hvis du vælger det lille skyl på toilettet – eller undlader at skylle ud hver gang.

Sådan kan du sænke dit forbrug

Lange brusebade, dryppende vandhaner og en bil, der i ny og næ skal forkæles med en vask.

Kilderne til vores vandforbrug er mange. Nedenfor gennemgår vi de største vandslugere i hjemmet, og du bliver klogere på, hvordan du kan skære ned på vandforbruget – til glæde for din økonomi og miljøet.

Vandforbrug ved bad

Brusebad og vask er det, danskerne bruger allermest vand på i hjemmet. Personlig hygiejne er vigtigt, men hvad mange måske ikke ved er, at der ryger op til 20 liter vand i minuttet, når du er i bad.

Derfor er det en god idé at slukke for vandet, når du sæber dig ind. Du kan også overveje at skifte din almindelige bruser ud med en vandbesparende bruser, der kun bruger 6-10 liter vand pr. minut.

En anden effektiv (og simpel) måde at komme vandforbruget til livs på er kortere bade. Ifølge Energistyrelsen kan en familie på fire, der forkorter deres bade med 2 minutter om dagen, spare 4.500 kroner om året.

Udover mængden af vand giver det også mening at kigge på selve temperaturen, du bader i, hvis du ønsker at spare penge på dit forbrug. Ifølge Energistyrelsen går en 1/3 af en husstands varmeforbrug til at varme brugsvand op, hvor størstedelen er badevand. For hver gang du sænker temperaturen med bare 1 grad, sparer du 4% af energien, der skal bruges til at varme vandet op. Altså gavner det både din vand- og varmeregning, hvis du sparer på det varme vand.

Vandforbrug for opvaskemaskine

Opvaskemaskinen er efterhånden blevet en fast hjælper i de fleste danske køkkener. Faktisk er 77% af de danske husstande udstyret med en opvaskemaskine.

Hvor meget vand en opvaskemaskine bruger afhænger naturligvis af modellen og årgangen.

I dag finder du energi- og vandbesparende opvaskemaskiner, der kun bruger 10 liter vand pr. vask. 10 liter kan isoleret set lyde af meget, men for at sætte det tal i perspektiv bruger en vandhane 16 liter vand, når den står tændt i 1 minut.

Overordnet set kan det altså bedre betale sig at lade opvaskemaskinen gøre arbejdet fremfor selv at finde sæbe og opvaskebørste frem. En beregning fra Bolius viser, at det koster ca. 5 kr. at vaske op med rindende varmt vand i 5 minutter. Til sammenligning kan en moderne opvaskemaskine med energimærket A+++ gøre arbejdet for 4 kroner om dagen.

Du opnår dog kun denne besparelse, hvis du bruger din opvaskemaskine korrekt. Det vil sige, at du skal fylde den helt op, før den sættes i gang. Derudover er det vigtigt, at du lukker opvaskemaskinen, hver gang du har fyldt op med bestik og tallerkener. Det minimerer risikoen for, at indtørrede madrester sætter sig fast.

Og skulle der være madrester på dine tallerkener, så tænk dig en om en ekstra gang, inden du åbner for vandhanen. Ifølge Forbrugerrådet Tænk bruger vi op til 11 liter unødvendigt vand på at skylle tallerknerne af først. Skrab i stedet bare madresterne af og lad opvaskemaskinen klarer resten af arbejdet. I dag kan langt de fleste moderne opvaskemaskiner nemlig vaske tallerkenerne rene uden at de bliver skyllet først.

Vandforbrug ved tøjvask

Hvor meget vand din vaskemaskine bruger, afhænger naturligvis af modellen.

Hvis vi alligevel skal forsøge at sige noget generelt, bruger en vaskemaskine med plads til 8 kg tøj mellem 37 og 48 liter pr. vask ifølge Energistyrelsen.

Er din vaskemaskine mere end 10 år gammel, er vandforbruget typisk en del højere. En ældre vaskemaskine kan sluge op til 100 liter vand pr. vask, ligesom deres elforbrug typisk også er større. Derfor kan det give god mening at skifte den ældre vaskemaskine ud med en nyere model, der sparer dig for vand, strøm og dermed penge.

Er du i tvivl om, hvor meget vand din vaskemaskine bruger, kan du altid finde den information i maskinens produktdatablad, der typisk er tilgængelig online. Du kan også gå mere lavpraktisk til værks og tage et kig på din vandmåler før og efter, du har vasket. På den måde kan du få vandforbruget pr. vask. For at få et retvisende tal er det naturligvis vigtigt, at du ikke bruger toilettet, vandhanen eller andre vandkilder i hjemmet samtidig.

Vandforbrug ved toiletbesøg

De fleste bliver overrasket, når de hører hvor meget vand, et toilet bruger, når det skyller ud.

Et toilet af ældre dato bruger op til 12 liter vand pr. skyl, mens de nye toiletter med 2-skylsfunktion skyller mellem 3 og 6 liter. Hvis dit toilet er af ældre dato, kan det derfor være en god idé at skifte det ud med en nyere model. Det tjener sig nemlig hurtigt hjem i form af en reduceret vandregning.

Derudover kan det være en god idé at ty til det lille skyl fremfor det store, når det giver mening. I de fleste tilfælde vil det lille skyl være tilstrækkeligt (også når du laver bummelum), men dit toilet har også brug for det store skyl i ny og næ. Det skyldes, at dit afløb har brug for en vis mængde vand, da det ellers risikerer at tage skade.

Hvis dit toilet løber, skal du også være på dupperne. For det kan blive en dyr fornøjelse. Hvis dit toilet løber bare en smule, går ca. 275 liter vand til spilde i døgnet ifølge Energistyrelsen. Det løber op i 100 m3 vand om året, eller det der svarer til ca. 7.000 kroner, der bliver skyllet direkte ud i afløbet. Straks værre står det til, hvis toilettet løber så meget, at det skaber en urolig vandoverflade. Hvis det er tilfældet, går mellem 550-1.100 liter vand til spilde hvert døgn.

Hvis du ikke selv har mod på at gå på opdagelse i cisternen eller i udløbsventilerne for at fikse problemet, kan det være en god idé at hive fat i en professionel VVS’er.

Derfor er det en god idé at tjekke din vandmåler

Hvis du støder på en uforklarlig stor stigning i dit vandforbrug, vil vi råde dig til at tjekke din vandmåler.

Når alle installationer er slukket, bør flowmåleren på din vandmåler stå stille. Gør den ikke det, kan det være tegn på et vandbrud. Det kan blive dyrt i forhold til vandregningen og potentielle vandskader.

Og der skal ikke meget til. Et hul på rørledningen på størrelse med en synål kan lække op til 70 liter vand pr. dag.

 

Ofte stillede spørgsmål om vandforbrug

Hvad koster 1 m3 vand hos Arwos?

1 m3 vand hos Arwos koster 11,09 kr. Læs mere om vores drikkevandspriser her.

Hvad koster en vandhane, der drypper?

En dryppende vandhane kan måske virke uskyldigt. Men drypper den døgnet rundt og året rundt løber det op i mange dryp og kroner.

Ifølge Energistyrelsen kan det koste dig op til 500 kroner om året, hvis din vandhane drypper langsomt. Eller det der svarer til 20 liter vand, der går til spilde – hvert døgn.

Løber din vandhane i en tynd stråle, går ca. 275 liter vand til spilde hvert døgn. Det svarer til en ekstraregning på ca. 7000 kroner om året.

Hvis du oplever et af ovenstående scenarier, er det heldigvis ret nemt at fikse. Typisk er en dryppende vandhane tegn på, at den skal afkalkes, eller at spindlen eller kartouchen skal skiftes ud. Det kan du selv gå i gang med for et relativt lille beløb. Alternativt kan du tage fat i en autoriseret VVS’er, der kan sætte en effektiv stopper for drypperiet.

Hvordan aflæser jeg min vandmåler?

Har du fået et aflæsningskort ind ad brevsprækken, eller oplever du et usædvanligt udsving i dit forbrug, er det på tide at aflæse din vandmåler.

Bliv klogere på, hvordan du gør det i artiklen her.

Hvor meget vand bruger en person om dagen?

Den gennemsnitlige dansker bruger 105 liter om dagen. Det viser tal fra DANVA.

Langt størstedelen af det daglige vandforbrug bliver brugt på badeværelset, hvor bad og toiletskyl tilsammen står for cirka 75% af forbruget.

Hvor finder jeg mit vandforbrug på regningen?

Når du modtager en regning fra Arwos, kan du aflæse dit årlige vandforbrug øverst på regningen.

Har du svært ved at gennemskue din regning, kan du få en gennemgang af en regning i artiklen her.

19. april 2024

Driftstatus

Ingen aktuelle driftforstyrrelser

Åbningstider i dag

Genbrugspladser

Aabenraa
08:00 - 18:00
Padborg
10:00 - 17:00
Tumbøl
10:00 - 17:00
Kliplev
Lukket
Kobro
10:00 - 17:00

Mini-genbrugspladser

Stubbæk
Lukket
Løjt
Lukket

Genbrugsbutikker

Padborg
10:00 - 17:00
Aabenraa
10:00 - 17:00
Kundeservice
08:30 - 13:00
→ Se alle åbningstider og adresser
19. april 2024

Driftstatus

Ingen aktuelle driftforstyrrelser