Arwos driver fem genbrugspladser i Aabenraa Kommune. Læs mere om, hvem der må komme, og hvordan pladserne finansieres.
Arwos driver fem genbrugspladser i Aabenraa kommune: Aabenraa, Padborg, Kliplev, Tumbøl og Kobro. Bliv bl.a. klogere på, hvem der må komme på pladserne, hvad der må afleveres og åbningstiderne for de forskellige genbrugspladser.
På siden har vi samlet alle de spørgsmål, vi oftest støder på, når det handler om de genbrugspladser, som Arwos driver: Aabenraa, Padborg, Kliplev, Tumbøl og Kobro. Derudover finder du også to mini-genbrugspladser i Stubbæk og Løjt.
På vores genbrugspladser kan du komme af med alt det affald, der ikke kan sorteres i dine affaldsbeholdere derhjemme. Affald til genbrugspladserne bør være defekt eller på anden måde ubrugbart. Hvis du ligger inde med salgbare ting – dvs. ting, der stadig kan bruges – så aflever dem endelig ved “Ting til genbrug” på din genbrugsplads. Er du i tvivl, kan du altid hive fat i personalet på genbrugspladsen.
Find åbningstider og adresser på de enkelte genbrugspladser her.
En tur på genbrugspladsen tager tid. Men det behøver ikke tage lang tid, hvis du forbereder dig hjemmefra.
I artiklen her har vi samlet fem tips, inden du kører på genbrugspladsen, ligesom du også kan blive klogere på, hvordan du pakker din trailer mest effektivt.
Private kunder har fri adgang til genbrugspladserne, da de betaler for adgangen gennem deres regning, der er med til at finansiere pladserne.
Har du en erhvervsvirksomhed, er du også velkommen til at bruge genbrugspladserne. Dette sker dog mod betaling, hvor du betaler pr. læs, du afleverer på genbrugspladsen. Du kan læse mere om betaling for erhverv her.
Udenlandske sommerhusejere og virksomheder har også adgang til pladserne.
På genbrugspladserne er der kun adgang for køretøjer med en totalvægt på max. 3.500 kg.
Traktorer og traktorlignende køretøjer er altså også velkomne. Så længe de vejer under 3.500 kg og er indregistreret til at måtte køre på offentlig vej.
Hvis vi er i tvivl, om dit køretøj vejer for meget, kan du blive bedt om at vise en kopi af registreringsattesten.
Hvis du gerne vil have besøget på genbrugspladsen overstået så hurtigt som muligt, kan du overveje at komme i perioderne med mindst travlhed.
Generelt har vi færrest besøgende først (kl. 8-10) og sidst (kl. 16-17) på dagen i hverdagene. Omvendt oplever vi størst travlhed i weekenderne – særligt fra april til september er den travleste periode på året.
Det er ikke altid, at de almindelige åbningstider passer ind i din hverdag. Derfor kan du som privatperson få adgang til dele af genbrugspladsen i Aabenraa uden for åbningstid.
Bliv klogere på, hvordan du får adgang til genbrugspladsen i Aabenraa efter åbningstid her.
En mini-genbrugsplads er en mindre genbrugsplads, der er designet til kun at modtage enkelte affaldstyper såsom haveaffald og beton. Andet affald skal afleveres på de almindelige genbrugspladser.
På vores to mini-genbrugspladser i Stubbæk og Løjt må du kun aflevere følgende:
Du kan altså ikke aflevere jord på mini-genbrugspladserne, da der ikke er tale om haveaffald.
Du må ikke tage affald, som ligger i containerne. Det er besluttet af Aabenraa Kommune i Affaldsregulativet, som du finder her.
Brugbare ting indleveret ved “Ting til genbrug” sorteres og sættes til salg i genbrugsbutikkerne i Aabenraa og Padborg. Find adresse og åbningstiderne her.
Som tommelfingerregel må du som privatperson aflevere alt på nær rest- og madaffald på vores genbrugspladser.
Hvis vi skal blive lidt mere specifikke, kan du aflevere 39 forskellige typer affald på genbrugspladserne:
Restaffald og madaffald hører ikke til på en genbrugsplads, men i stedet i en skraldespand.
Hvad er restaffald og madaffald?
DET BESKIDTE, DET UHYGIEJNISKE OG DET, DER IKKE KAN GENANVENDES
Restaffald kan ikke genanvendes. Men det betyder ikke, at det ikke kan bruges til noget fordelagtigt. Når vi henter dit restaffald, kommer det på et affaldsenergianlæg. Det brændes, og varmen fra de avancerede ovne overføres til kedelrør og ender til sidst som el og fjernvarme. Mængden af restaffald bliver med årene mindre og mindre, fordi der er øget fokus på affaldssortering og genanvendelse af affald.
Bionedbrydeligt affald er meget forskelligt. Materialet og overfladebehandlingen kan variere og ikke alle bioanlæg kan nedbryde alt.
Men det er næsten umuligt at skelne det ene fra det andet, så derfor siger vi, at bionedbrydeligt affald skal til restaffald.
Overfladebehandlingen er også årsagen til, at vi siger nej tak til servietterne fra den pæne borddækning – men ja tak til køkkenrullen, som du har brugt til at rengøre panden.
Den grønne plastikpose er lavet af genbrugsplast – men ikke bionedbrydeligt plast.
Det har vi valgt på baggrund af erfaringerne fra andre forsyninger. Erfaring er, at de bionedbrydelige poser går meget hurtigt i opløsning, så snart der er affald i dem. Det gælder både inde i køkkenet og ude i spanden.
Poserne fjernes inden dit madaffald ender i biogasanlægget. En maskine flår poserne af, så de ikke ødelægger den proces.
Det organiske materiale, vi modtager i posen til madaffald, ryger i en stor maskine. Her bliver poserne revet i stykker, og de gamle bananskræller, kaffefiltre og tørre endeskiver bliver blandet med vand og rørt sammen, til det bliver en grødet masse kaldet pulp.
Poserne til madaffald bliver siet fra sammen med andet ikke-organisk materiale.
Det organiske affald kommer derefter over på et biogasanlæg, hvor det blandes med gylle. På anlægget starter en gæringsproces. Ved gæring udvikles og frigives biogas. Biogassen kan sendes ud på det nationale gas-net og er altså et alternativ til at hente gas op fra undergrunden. Kraftvarmeværkerne bruger biogassen til at skabe strøm og fjernvarme, som sendes ud til dit hjem.
Processen efterlader desuden et næringsholdigt restprodukt, som bruges til gødning af landbrugsjord.
Læs mere om, hvordan du sorterer dit affald korrekt her.
De klare plastsække gør det nemmere for personalet på genbrugspladserne at hjælpe og vejlede dig til en bedre sortering.
Ifølge affaldsbekendtgørelsen må man ikke aflevere affald i sorte sække, disse er altså et no-go på genbrugspladsen.
De klare plastsække skal også bruges, hvis du vælger at aflevere dit haveaffald i en plastsæk.
Har du overskydende jord fra fx din have eller indkørsel, kan du aflevere op til 1 m3 jord pr. husstand om året. Det svarer til cirka tre almindelige trailerlæs.
Har du mere end en kubikmeter jord, du skal af med, skal du anmelde jordflytningen hos Aabenraa Kommune. Det gør du her.
Alle vores genbrugspladser er finansieret af grundgebyret ”genbrugspladser”, som alle hus-, lejligheds- og kolonihaveejere betaler til en gang årligt.
Det er Arwos’ opgave at komme af med vores affald på den mest miljørigtige måde. Overordnet set er udgifterne forbundet med dette arbejde større end indtægterne, og dette underskud bliver dækket af genbrugstaksten.
Du kan aflevere det optøede kød på Arwos Omlæssestation på Flensborgvej 353A 6200 Aabenraa.
Sådan gør du:
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til regningen, affaldsløsningen, spildevands- eller vandforsyningen.
TLF. 76 93 00 00
Vi sidder også klar til at svare på dine spørgsmål på Facebook.
→ ÅbnHar du akut brug for hjælp - eks. ved brud på kloak eller vandledning - skal du ringe til Falck:
TLF. 7022 0366