Arwos A/S

Følg dit plastik på vej mod genbrug

Hvor ender engangsflasken og plastikposen, når du smider den i genbrugsbeholderen? Bliver det genbrugt, hvor henne og hvor meget? Turen starter hos dig, men ender i hele Europa.

Bildøren, tandpastatuben og engangshandskerne. Hvor er det godt, at  plastik blev opfundet. Hvordan havde vores verden set ud uden simple hverdagsting?

Heldigvis er der også et voksende fokus på at få genanvendt plastikken. Det er endnu bedre. Plastik – som udvindes af olie – kan nemlig ikke nedbrydes af naturen, som et æbleskrog eller en hundelort kan. Mennesker skal hjælpe det på vej enten ved at brænde eller genanvende plastikken.

Men hvor ender affaldet? Dét ved vi faktisk meget om her i Aabenraa Kommune, fordi Arwos stiller krav til vores aftagere af affaldet. De skal fortælle os, hvor affaldet ender, og  hvor meget der genanvendes. Vil man ikke det, kan man ikke få affald fra os.

Lad os se nærmere! Turen starter hjemme ved din genbrugsbeholder…

 

To rum i genbrugsbeholderen

Kommunernes affaldsselskaber indsamler genanvendeligt affald meget forskelligt. I Aabenraa stiller vi  relativt store krav til dig, når du sorterer. I første omgang skal du afskille blød eller hård plastik. Hårdt kommer i rummet med metal og glas. Blødt – også kaldet plastfolie – kommer i rummet med pap og papir.  Men vi har også krav til renlighed. Du skal eksempelvis vaske konservesdåsen, hvis du vil sende de til genbrug frem for skraldespanden.

Når vi stiller krav til sortering og renlighed, øger det kvaliteten af affaldet. Jo højere kvalitet, desto nemmere og mere kan genanvendes.

Genbrugslastbilen, som tømmer beholderen, har også to rum. Når spanden bliver tømt ender blød og hårdt plastik i hver sit rum i lastbilen.

Efter omlastning hos Harm Mammen og Sønner i Padborg transporteres det hårde og bløde plast videre. Hos Arwos i Aabenraa håndsorteres det bløde plast fra papir og pap. Her samles det i containeren med plastfolie, som står på genbrugspladsen. Hvad der så sker, vender vi tilbage til…

Indholdet fra rummet med hård plast sendes videre til Dansk Affald i Vojens. Her sorteres plastikken. Svenske og tyske aftagere sorterer plastikken yderligere i typer. Derefter granuleres det og vaskes, så de til sidst har en råvarer, som afsættes direkte til ny plastproduktion.

I alt genanvendes ca. 80 % af en hårde plast fra genbrugsbeholderen.

 

 

 

Genbrugspladsen – ti containere til plastik

På genbrugspladserne stiller vi også krav til sorteringen. Igen for at højne kvaliteten af affaldet.

I dag er der ti forskellige containere, men du har måske oplevet, at der er endnu flere. Arwos afprøver fra tid til anden alternative indsamlinger, hvis der er potentiale for, at en virksomhed kan skabe en forretning eller ny viden.

Det er selvfølgelig smadder irreterende, når vi hele tiden laver om. Omvendt er det Arwos’ opgave at bortskaffe så miljørigtig og omkostningslavt som muligt.

Når en container er fuld, sender vi den videre til den aftager, som vi har en aftale med. Aftager findes i de fleste tilfælde ved udbud, hvor forskellige virksomheder kan byde ind på at modtage affaldet. Det betyder ikke, at vi tjener på affaldet. I langt de fleste tilfælde koster det at komme af med plastikken.

Når alt genanvendes

Heldigvis er der plastikaffald, hvor vi i bedste fald kommer af med det med en lille gevinst. Det er typisk containere, som indeholder et “rent” produkt – dvs. en end type affald – som nemt kan genanvendes. Jo “renere” plastikken i containerne er, desto højere kvalitet og afsætningsmulighed.

Flamingo fra vores fem genbrugspladser samles i Aabenraa, hvor det håndsorteres. Håndsorteringen er nødvendig, fordi mange forveksler pakke-chips med flamingo. Enkelte kasser ligner også polystyren, som flamingo egentligt hedder. I virkeligheden er det en anden plasttype. Blandes de med flamingoen, kan intet af det genbruges. 

Efter håndsorteringen har vi en ens masse, som vi presser til små blokke. Blokkene kan vi sælge videre til en aftager i Finland, hvor alt flamingo fra Aabenraa Kommune indgår i produktionen af ny flamingo.

Også havemøbler i plastik er en ens plastiktype, hvilket gør den nem at afsætte. En dansk mellemmand fjerner alle metaller fra eks. beslag og hængsler.  Plastikken granuleres og afsættes til en producent i Holland. Her bliver 100% af plastikken genanvendt i nye havemøbler.

Det dårligste må graves ned

Der findes grønne eksempler, og så er der de sorte. For ikke alt plastik kan genbruges. Plastfolie, som landmænd har brugt til halmballer eller foder, er typisk så beskidt, at en meget lille del kan genbruges. Det er også derfor, vi sorterer det for sig selv, så det ikke forringer den almindelige plastfolie.

Når vi har en fuld container med landbrugsplast, afsøger vi markedet efter en aftager. Her sorteres landbrugsplasten, men vores vurdering er, at langt størstedelen sendes til forbrænding.

Der er desværre også plastik, som hverken kan brændes eller genbruges. Det graver vi ned. Badebassiner, haveslanger og badedyr indeholder alle PVC, som blødgør plastikken. Desværre udskiller den bløde PVC giftstoffer ved afbrænding, hvilket gør den svær både at genanvende og afbrænde. Det gør afsætningsmulighederne meget små, og derfor sorteres det for sig, så det kan graves ned på Arwos’ deponi i Sdr. Hostrup.

Meget af den hårde PVC ender på samme måde: Under jorden. Når vi har en fuld container, håndsorterer en dansk aftager PVC’en: Kun tagrender, orange kloakrør og trapez-tagplader mv. der indeholder PVC sendes videre. I alt  fjernes 10 %, som er genanvendeligt plastik.

Den hårde PVC sendes herfra videre til en producent i Tyrkiet, som har et anlæg, der omsætte store dele af PVC’en. Her genanvendes 45% til ny PVC. De resterende 55% deponeres – altså graves ned til eftertiden.

Hård og blød plast ender i Tyrkiet

Kan du huske den bløde plast fra din genbrugsbeholder. Plastikposen, som du smed i din genbrugsbeholder, har vi sorteret og samlet sammen med plastfolien fra vores genbrugspladser.

Herfra afsætter vi det til sortering i Danmark. 5 % frasorteres til forbrænding. De kan være beskidte poser, der eksempelvis har været jord og haveaffald i. Den rene plastfolie skibes videre til en producent i Tyrkiet. De oplyser, at de genanvender 80 % til nye plastikrør.

Næsten samme rejse tager det hård plastik, som samles sammen på genbrugspladserne. I Danmark frasorteres op mod 15 %. Det kan være metaller og PVC, som er endt i containeren. Den forskellige plasttyper bliver senere til kasser, æsker og anden plastemballage. Det sker ved en tyrkisk producent, som genanvender ca. 75 % af plastaffaldet.

23. oktober 2020

Åbningstider i dag

Genbrugspladser

Aabenraa
08:00 - 17:00
Padborg
10:00 - 17:00
Tumbøl
10:00 - 17:00
Kliplev
Lukket
Kobro
10:00 - 17:00

Mini-genbrugspladser

Stubbæk
Lukket
Løjt
Lukket

Genbrugsbutikker

Padborg
10:00 - 17:00
Aabenraa
10:00 - 17:00
Kundeservice
08:00 - 13:00
Deponi
07:00 - 14:00
→ Se alle åbningstider og adresser

Driftstatus

→ Se status