Kassen til farligt affald gør det nemt at komme af kemikalier, kosmetik, batterier, småt elektronik og meget mere. Læs mere her…
Kassen med farligt affald er en nem og fleksibel måde at komme af med dit farlige affald derhjemme. Her kan du finde svar på dine spørgsmål om afhentning af farligt affald i Aabenraa Kommune, hvad farligt affald er og andre nyttige oplysninger.
De varme dage er over os og havebassinet er fundet frem. Hvis du, ligesom mange andre, bruger lidt klor i børnenes bassin, så vær opmærksom på hvordan du skiller dig af med den tømte emballage.
Når klor fra f.eks. havebassinet blandes med syre, som f.eks. wc-rens, afkalkningsmiddel eller eddike, dannes der giftige grønne klordampe, som er yders farlige at indånde.
Husk derfor altid at skrue låget på – også selvom beholderen virker tom og sørg for at pakke kassen så tingene ikke vælter. Læs mere nedenfor.
Produkter, der betegnes som farligt affald, må aldrig komme i skraldespanden. Læg det i stedet i kassen til farligt affald og stil kassen ud til dine øvrige affaldsbeholdere. Så sikrer vi, at affaldet bortskaffes forsvarligt.
Herunder er alt, du skal være opmærksom på i forbindelse med sortering og afhentning af farligt affald i Aabenraa Kommune.
Farligt affald skal håndteres og opbevares forsvarligt. Sørg for, at låget er skruet godt på de enkelte beholdere og stil produkterne ned i kassen. Luk låget på kassen.
OBS! Du må aldrig blande kemikalier! Det kan godt være fristende at samle ”slatterne” fra forskellige beholdere. Men det må du af sikkerhedsårsager ikke. Læg i stedet de enkelte produkter i kassen, og stil den ud til afhentning af farligt affald, når den er fuld.
Er kemikalier ikke i original emballage, skal du skrive på et mærkat, hvad der er i beholderen.
Låget kan være svært at lukke – det ved vi godt. Det skyldes, at der er børne- og transportsikring på. Få tips og tricks i vores video om hvordan du åbner kassen til farligt affald herunder.
Selvom der er børnesikring på kassens låg, bør du opbevare den utilgængeligt for børn. Det kan være i et aflåst rum eller i en højde, hvor de små ikke kan nå.
Farligt affald er en bred kategori, der spænder helt fra neglelak og neglelakfjerner til fjernbetjeninger, toiletrens og træsprit. Kommer du i tvivl om et af dine husholdningsprodukter skal i kassen med farligt affald, så stil dig selv spørgsmålet: Indeholder dette produkt stoffer, der kan være skadelige for miljø eller mennesker? Så skal det helt sikkert lægges i kassen til afhentning af farligt affald. Det gælder også, hvis produktet kan være brandfarligt eller brandnærende.
Du kan også kigge bag på beholderen eller emballagen. Hvis et af de kendte faremærker er printet på – eller hvis det skal opbevares utilgængeligt for børn – skal det sorteres som farligt affald.
Herunder kan du se en liste over farligt affald.
Kemiflasker, neglelak, lakfjerner og alle andre produkter i emballage med advarselsmærker – også hvis de er tomme.
Er dine kemikalier ikke i original emballage, så skriv hvad der er i, så vi kan bortskaffe det korrekt.
Juleblusen med dioder, tillykke-kortet med musik eller børneskoene med lys. Der er elektronik i mere, end du tror.
Men så snart der er LED-lys i ballonen eller lys i slipset, så er det elektronik og skal behandles sådan, når det skal bortskaffes: Læg det i kassen til farligt affald.
Dine tomme eller halvtomme dåser med deodorant eller hårlak og patroner med gas må gerne komme i kassen.
Du skal være opmærksom på, at medicin aldrig skal sorteres som farligt affald – hverken i kassen til afhentning af farligt affald eller på genbrugspladsen. Rester af medicin skal i stedet afleveres på apoteket, hvor de tager sig af bortskaffelsen.
Vi tager heller ikke imod fyrværkeri. Fyrværkeri kan du selv gemme og opbevare et tørt og sikkert sted frem til næste nytårsaften – eller du kan køre det på genbrugspladsen og aflevere det dér.
I Aabenraa Kommune står vi ikke for afhentning af farligt affald, som ikke passer ned i kassen. Store gasflasker, lange lysstofrør og andre genstande, der forhindrer, at låget kan lukkes – eller som slet ikke kan komme ned i kassen – skal du i stedet selv køre på genbrugspladsen.
Arwos driver 5 forskellige genbrugspladser i Aabenraa Kommune. Find vores genbrugspladser og åbningstider her.
De fleste skadelige produkter, der skal sorteres som farligt affald, er markeret med et eller flere af EU’s faresymboler. Det drejer sig blandt andet om over 100.000 kemikalier, deodoranter på spray og meget andet. Vær dog opmærksom på, at faremærket kan være printet på en emballage, du for længst har smidt ud – derfor kan det af og til være godt at dobbelttjekke på nettet.
Alle EU’s faresymboler er en rektangulær firkant, der står på skrå. Den har en rød kant rundt om en hvid baggrund, hvori der er et sort symbol. Symbolet varierer efter type og fortæller, hvilken type fare, du har med at gøre.
Der er enkelte undtagelser, hvor beholdere med faresymboler ikke behøver at blive sorteret som farligt affald. Det gælder specifikt emballage, der har faresymbolet ”Sundhedsfare” – markeret med et udråbstegn (!) – såfremt emballagen er skyllet og helt ren. Det gælder fx visse kalkfjernere, som du kan tømme helt og rense med vand. Plastikemballagen kan derefter sorteres som plastik.
Når kassen hentes hjemme hos dig, kører vi den til genbrugspladsen i Tumbøl, hvor den tømmes af Arwos’ medarbejdere. Medarbejderne sorterer det farlige affald, så det bortskaffes korrekt sammen med det farlige affald på genbrugspladserne.
Efter indlevering af farligt affald håndteres det af det fælleskommunale selskab Motas
Noget bliver brændt i ovne ved ekstremt høje temperaturer. Temperaturen sikrer, at eventuelle giftstoffer fra affaldet uskadeliggøres. Samtidig kan man udnytte varmen fra ovnene til at producere fjernvarme og elektricitet. Det kalder man ”energiudnyttelse”.
Andet farligt affald kan genanvendes. Det gælder fx spildolie, som kan blive til ny olie eller brændstof.
Og til sidst er der noget, der deponeres sikre steder, hvor det ikke udgør nogen fare for grundlaget og miljøet i øvrigt.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til regningen, affaldsløsningen, spildevands- eller vandforsyningen.
TLF. 76 93 00 00
Vi sidder også klar til at svare på dine spørgsmål på Facebook.
→ ÅbnHar du akut brug for hjælp - eks. ved brud på kloak eller vandledning - skal du ringe til Falck:
TLF. 7022 0366