Arwos udleverer både grønne og røde poser. Læs mere om poserne, og hvordan du får nye
Som en del af sorteringen i Aabenraa Kommune får du leveret to poser. En grøn og en rød.
Den grønne pose er til madaffald
Den røde pose er til tekstilaffald
Arwos udleverer gratis både grønne poser til madaffald og røde poser til tekstilaffald. Alle borgere i Aabenraa Kommune skal benytte poserne i forbindelse med de gældende krav om affaldssortering. Herunder kan du læse mere om poserne og finde ud af, hvordan du får udleveret nye poser til affaldssortering.
Er du løbet tør for enten de grønne eller røde poser, så kan du nemt få nye.
Er manglen akut på grønne poser, kan du benytte en vilkårlig pose. Eks. dem du bruger til dit restaffald.
Har du egne beholdere, skal du bare binde en tom pose på håndtaget af din beholder.
Har I fælles beholdere:
De grønne poser er kun beregnet til madaffald. Oplever vi urealistisk forbrug af de grønne poser, får man ikke udleveret nye.
Åbn fanerne herunder og se, hvad du må putte i poserne til madaffald og tekstilaffald. Vær også særligt opmærksom på, hvad du ikke må putte i poserne. For eksempel må bionedbrydeligt emballage ikke sorteres som madaffald – selvom man godt kunne tro det.
Bionedbrydeligt affald er meget forskelligt. Materialet og overfladebehandlingen kan variere og ikke alle bioanlæg kan nedbryde alt.
Men det er næsten umuligt at skelne det ene fra det andet, så derfor siger vi, at bionedbrydeligt affald skal til restaffald.
Overfladebehandlingen er også årsagen til, at vi siger nej tak til servietterne fra den pæne borddækning – men ja tak til køkkenrullen, som du har brugt til at rengøre panden.
Den grønne plastikpose er lavet af genbrugsplast – men ikke bionedbrydeligt plast.
Det har vi valgt på baggrund af erfaringerne fra andre forsyninger. Erfaring er, at de bionedbrydelige poser går meget hurtigt i opløsning, så snart der er affald i dem. Det gælder både inde i køkkenet og ude i spanden.
Poserne fjernes inden dit madaffald ender i biogasanlægget. En maskine flår poserne af, så de ikke ødelægger den proces.
Det organiske materiale, vi modtager i posen til madaffald, ryger i en stor maskine. Her bliver poserne revet i stykker, og de gamle bananskræller, kaffefiltre og tørre endeskiver bliver blandet med vand og rørt sammen, til det bliver en grødet masse kaldet pulp.
Poserne til madaffald bliver siet fra sammen med andet ikke-organisk materiale.
Det organiske affald kommer derefter over på et biogasanlæg, hvor det blandes med gylle. På anlægget starter en gæringsproces. Ved gæring udvikles og frigives biogas. Biogassen kan sendes ud på det nationale gas-net og er altså et alternativ til at hente gas op fra undergrunden. Kraftvarmeværkerne bruger biogassen til at skabe strøm og fjernvarme, som sendes ud til dit hjem.
Processen efterlader desuden et næringsholdigt restprodukt, som bruges til gødning af landbrugsjord.
Tøjbranchen er en af de mest ressourcekrævende industrier i verden. At fremstille én t-shirt kræver for eksempel omkring 1.400 liter vand. Derfor er det vigtigt, at du benytter posen til tekstilaffald, så vi kan få mest muligt ud af de gamle klude og aflagte trøjer.
Når du indleverer ødelagt og plettet tøj og tekstiler, bliver det først sorteret efter kvalitet. Meget bliver revet itu og ender som blandt andet polstring i møbler eller isolering i huse. Her tjener det et nyt formål i mange år.
Derudover arbejdes der fortsat på at udvikle effektive metoder, som gør det nemmere at spinde nye, anvendelige fibre ud af gamle fibre for på den måde at kunne fremstille trøjer, bukser og andet tøj.
Affaldssortering af tekstiler gælder kun for tekstiler, der er for dårlige til at blive genbrugt som de er. Tekstiler der kan genbruges kan afleveres til velgørenhed eller på vores genbrugspladser, der sørger for at sende dem videre til vores genbrugsbutikker. Find åbningstider og adresser her…
Brug kun de poser, vi udleverer, til deres beregnede formål.
Du må eksempelvis ikke bruge poser til madaffald til dit restaffald. Til restaffald skal du selv ud at købe almindelige affaldsposer i et supermarked eller en købmandsbutik.
Hvis vi oplever, at der er et urealistisk højt forbrug af de grønne poser til madaffald, stopper vi med at udlevere flere. I det tilfælde skal du selv på genbrugspladsen, hvor du kan købe en ny rulle. Se åbningstiderne her.
Madaffald skal som sagt lægges i de særlige grønne poser til madaffald. Men for at gøre det nemmere for både dig – og for vores medarbejdere – er der nogle gode råd, du bør følge.
Alle EU-lande skal fra 2025 sørge for at indsamle tøj og tekstiler fra almindelige husholdninger. Men i Aabenraa Kommune er vi et godt skridt foran med netop det, og du kan som beboer allerede nu gøre en ekstra indsats for miljøet ved at samle hullede klæder og ødelagte tekstiler i den røde pose til tekstilaffald. Her er et par råd, som kan hjælpe dig.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til regningen, affaldsløsningen, spildevands- eller vandforsyningen.
TLF. 76 93 00 00
Vi sidder også klar til at svare på dine spørgsmål på Facebook.
→ ÅbnHar du akut brug for hjælp - eks. ved brud på kloak eller vandledning - skal du ringe til Falck:
TLF. 7022 0366