Det er en rigtig god idé, at kompostere det grønne affald. På den måde får du glæde af al den energi, som ligger gemt i det grønne affald. Bliv klogere på hvordan du laver den bedst og mest nærings-rige kompost
Inden du går i gang med at kompostere det grønne affaldd, skal du vide, at Aabenraa Kommune har fastsat nogle regler for kompostering. Reglerne beskriver hvad, og hvordan du må kompostere på egen grund:
Reglerne lyder:
Følger du disse regler, så er du på rette vej. Du kan læse reglerne i sin fulde længde i affaldsregulativet.
Inden du smider det første grønne affald i din kompostbeholder, er der et par småting, som du skal have styr på.
For det første er det vigtigt at du placerer din kompostbeholder et skyggefuldt sted i nærheden af huset. I skyggen holdes holdes komposten fugtig og knap så ildelugtende. Afstanden fra huset er afgørende om du også benyttet kompostbeholderen.
Derudover er det vigtigt at din kompost har luft. Start med at lægge et lag af kviste i bunden af din kompostbunke eller din beholder. Når du for alvor bruger kompostbeholderen er det også vigtigt at du blander ”vådt” og køkkenaffald med tørt haveaffald. Det øger komposteringen.
Du kan også sætte ekstra kul på kom komposteringen ved at tilsætte røde kompost-orme.
Det er langt fra alt, du må putte ned i din kompostbeholder. Her er eksempler på affald, som du kan kompostere hjemme i haven.
Eksempler som er markeret med *, skal komposteres i en lukket beholder, så du ikke tiltrækker skadedyr såsom rotter. Af samme årsag må du IKKE kompostere kød og tilberedt mad, som f.eks. sovs, brød, kage og kogte grøntsager. Disse skal i stedet i den grønne pose til madaffald.
Færdig kompost er så næringsrig, at dine planter kan tage skade af rent ublandet kompost.
Under eksisterende buske, planter og i bede skal der max. indarbejdes 5 cm kompost i jorden.
Har du lige sat dine buske og planter, skal der max. være 1 del kompost og 2 dele jord. Så er det klar til brug.
Det kan skyldes, at der er for meget køkkenaffald og grønt eller saftigt haveaffald i din kompost. Vend bunken og tilføj småt klippet tørre kviste og grene.
Bliver affaldet ikke omsat, selvom fugtigheden er tilpas, kan det være fordi affaldet mangler næring. Det sker typisk, hvis der er meget grenaffald og for lidt af det grønne næringsrige køkkenaffald.
Du kan tilsætte gødning til affaldet i beholderen eller tømme komposten for at blandet køkkenaffald i komposten, inden det lægges tilbage i kompostbeholderen.
Der er intet i vejen, og komposteringen er i fuld gang. Kompostormene kommer ofte af sig selv, men hvis de røde orme mangler, kan du også selv tilføre dem, så du sikrer en hurtigere kompostering.
De små bananfluer eller eddikefluer er helt harmløse og svære at undgå. Bananfluerne tiltrækkes af det rådne køkkenaffald.
Fluerne kan også være sørgemyg, som lægger æg i komposten. Myggens laver lever af svampe og nedbrudte plantematerialer. Både sørgemyg og bananfluer er hyppigt forekommende i en sund kompost.
Vil du undgå dem, kan du evt. at dække det friske køkkenaffald til med en skovlfuld af den øvrige kompost eller placer kviste og grene ovenpå.
Er der mange myrer i komposten, kan det være fordi, at komposten er for tør. Myrer kan ikke lide frugt, så prøv evt. at vande komposten.
Hvis der er maddiker i din kompost, vil det typisk skyldes, at der ved en fejl er kommet kødaffald i komposten. Så snart kødresterne er væk, dør maddikerne.
Hvis der er er dræbersnegle (ebiriske skovsnegle) i området, vil de søge ind i kompostbeholderen, hvor de trives og kan lægge æg. Mængden af dræbersnegle varierer fra år til år, så selv om du har mange i komposten nu, er det ikke sikkert, du har mange i din øvrige have.
Du finder måske også lyse snegle med striber i komposten. Det kan f.eks. være en kældersnegl, som er et rovdyr.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til regningen, affaldsløsningen, spildevands- eller vandforsyningen.
TLF. 76 93 00 00
Vi sidder også klar til at svare på dine spørgsmål på Facebook.
→ ÅbnHar du akut brug for hjælp - eks. ved brud på kloak eller vandledning - skal du ringe til Falck:
TLF. 7022 0366